Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αρκούδες τρώνε το μέλι

Οι επιθέσεις αρκούδων στα μελίσσια αποτελεί συχνό φαινόμενο – και μεγάλο πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια είδαν κι απόειδαν οι μελισσουργοί της Καστοριάς, και σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τις επιθέσεις από αρκούδες, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν ηλεκτροφόρα καλώδια γύρω από τα μελίσσια τους. Μόνο αυτά σταματούν την όρεξη των αρκούδων για μέλι...


Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Αγγελιοφόρος πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος LIFE ΑΡΚΤΟΣ /ΚΑΣΤΟΡΙΑ που υλοποιείται από το 2011, για τη «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο νομό».

«Οι αρκούδες επιτίθενται κυρίως σε αγελάδες, άλογα, μουλάρια και αιγοπρόβατα που είναι ελευθέρας βοσκής ή βρίσκονται σε πρόχειρα περιφραγμένους χώρους, αποφεύγοντας επιθέσεις σε κατασκευές που έχουν τσιμεντογωνίες ή είναι χτισμένες με τούβλα» ανέφερε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κοζάνης, Γιώργος Βρόντζος.



Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι αρκούδες καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τα μελίσσια για να φάνε το αγαπημένο τους μέλι και τόνισε ότι οι αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ φυτικής παραγωγής το 2010 ήταν 31.787 ευρώ, αριθμός που το 2003 ήταν μόλις 3.079 ευρώ.

Στη εκδήλωση, ο γεωπόνος Σπύρος Ψαρούδας από την Περιβαλλοντική Οργάνωση για τη Άγρια Ζωή και τη Φύση, «Καλλιστώ» ενημέρωσε το κοινό για τα μέτρα πρόληψης από ζημιές που προκαλεί η αρκούδα αλλά και για τα προβλεπόμενα μέτρα στήριξης των παραγωγών.

«Αποτελεσματικότερο μέτρο για την αποτροπή επιθέσεων, είναι η τοποθέτηση ηλεκτροφόρου περίφραξης όπως και η αγορά και διατήρηση ελληνικού ποιμενικού» διευκρινίζει.


Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων έχει ανακοινώσει την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων, ωστόσο το μέτρο, σύμφωνα με τον κ.Ψαρούδα, «ακόμα δεν είναι ενεργό αν και έχουν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις». Δικαιούχοι των επιδοτήσεων μπορούν να κριθούν κατά προτεραιότητα συστηματικοί μελισσοκόμοι που μετακινούνται στις περιοχές παρέμβασης και κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων. Ενισχύονται επίσης, αγρότες που αξιοποιούν γεωργικές εκτάσεις και εφόσον αφήνουν ασυγκόμιστη παραγωγή από τα επιλέξιμα είδη καλλιεργειών που να αντιστοιχεί στο 10% της καλλιεργούμενης επιφάνειας και μέχρι 10 στρέμματα

«Επιλέξιμες είναι οι γεωργικές εκτάσεις που καλλιεργούνται με καλαμπόκι, ηλίανθο, αμπέλια, δενδρώδεις καλλιέργειες (όπως αχλάδια, μήλα, κεράσια, κορόμηλα, δαμάσκηνα, φουντούκια, καρύδια, κάστανα), κηπευτικά και σιτηρά» εξηγεί ο κ.Ψαρούδας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου