Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φυτοφάρμακα καταστρέφουν το GPS των μελισσών

Φυτοφάρμακα καταστρέφουν το GPS των μελισσώνΤα νεονικοτινοειδή φαίνεται ότι οδηγούν και σε μείωση του αριθμού των βασιλισσών τους
Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές καλλιέργειες ανά τον κόσμο αποπροσανατολίζουν τις μέλισσες και φαίνεται ότι αποτελούν κύρια αιτία για τον αφανισμό τους.

 Τα νεονικοτινοειδή, φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας φαίνεται ότι αποτελούν κύρια αιτία «εξολόθρευσης» των μελισσών καταστρέφοντας το εσωτερικό GPS τους και μειώνοντας τον αριθμό των  βασιλισσών τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστημονικές ομάδες από τη Βρετανία και τη Γαλλία, όπως αναφέρουν με δύο ξεχωριστές δημοσιεύσεις τους στην επιθεώρηση «Science».
Διασυστηματικά εντομοκτόνα
Τα νεονικοτινοειδή είναι διασυστηματικά εντομοκτόνα (κυκλοφορούν, δηλαδή, σε όλα τα μέρη του φυτού) που χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες όπως στην ελαιοκράμβη, στα σιτηρά, στο βαμβάκι και στους ηλίανθους και έχουν δράση παρόμοια με το φυσικό εντομοκτόνο νικοτίνη, το οποίο δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το αρχικό σκεπτικό της δράσης τέτοιου είδους φυτοφαρμάκων σε αντίθεση με τα συμβατικά που απλώς ψεκάζονται στα φυτά ήταν το να χρησιμοποιούνται και για την «επένδυση» σπόρων έτσι ώστε να «κυριεύουν» το φυτό από την αρχή ως το τέλος της ζωής του σώζοντάς το από επιβλαβή έντομα.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Δωρεάν σεμινάρια μελισσοκομίας στη Δράμα

Δωρεάν σεμινάρια μελισσοκομίας στη Δράμα
Ενημερωτικό σεμινάριο με δωρεάν μαθήματα διάρκειας 5 ημερών για την οργάνωση και διαχείριση μιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», στη Δράμα σε συνεργασία με την τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Τα μαθήματα απευθύνονται στους αρχάριους με το αντικείμενο που όμως θέλουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Το σεμινάριο που περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση ξεκινάει ση Δευτέρα, 2 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 6 του μήνα.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, στο τηλέφωνο 25210-58175. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.